MTV3 uutisoi tänään banaanin viljelyn mahdollisesta tuhosta. Juttu ei itseasiassa ole edes mikään uutinen, koska asia on tunnettu jo kauan ja toimittajakin perustaa juttunsa hyvin vanhaan artikkeliin.
Nyt en kirjoita kuitenkaan niinkään banaanista vaan ajatuksista, joita koko suurempi teema herätti.
Monet tieteelliset teoriat on valjastettu ihmiskunnan hyväksi hyvällä menestyksellä. Nykyistä teknologiaa ei olisi ilman mm. suhteellisuusteorian syvällistä ja laajapohjaista ymmärtämistä. Mm. tämä banaani esimerkki kuitenkin osoittaa sen, miten evoluutioteoria ei ole saanut samanlasta merkitystä ja ihmiskunta on toiminut kuin halveksien sen periaatteita.
Banaaniviljelmät, joilta jokapäiväiset hedelmämme rahtaamme sisältävät yhtä ja samaa kloonia ympäri maailman. Geneettinen variointi on siis minimissään. Eliökunnasta löytyy lajeja, jotka menestyvät mahtavasti suvuttomallakin lisääntymisellä, mutta näiden yksilömäärät ovat huikeita, olosuhteet hyvin tasaiset tai sukupolven pituus erittäin lyhyt. Näillä keinoilla taataan suuri muuntelu ja hyvä sopeutuminen itseään kloonamallakin. Banaanilla ei kuitenkaan ole mitään näistä ominaisuuksista. Ainoastaan ihminen on pystynyt pitämään tekohengityksellään olosuhteet niin vakaina, että banaanikloonit ovat säilyneet viljelmillä.
Tässä kuitenkin haastetaan kilpailuun niin perustavan laatuinen ja nerokas systeemi kuin evoluutio. Kilpajuoksu valtavasti muuntelevia tauteja vastaan, silloin kun olemme pultanneet itsemme jo lähtöviivalle, ei voi päättyä kuin huonosti. Olemme pysäyttäneet banaanin kehityksen samalla, kun sen viholliset jatkavat nopeaa kehitystään. Jos evoluution mekanismit todella syvälliseti ymmärrettäisiin ei tällaiseen hulluuteen ikinä olisi lähdetty. Banaanikin on vain yksi monista vastaavista esimerkeistä. Antibioottien ryöstöviljely on toinen esimerkki siitä, kuinka evoluution tehoa halveksitaan.
Banaanitapauksessa täytyy tosin ihmisten puollustukseksi sanoa, että suvulliseen lisääntymiseen kykenemättömiä hybridejä on viljelty jo tuhansia vuosia. Todennäköisesti silloin otettiin käyttöön kuitenkin aina uusia risteytymiä jolloin nykyisenlaisilta klooniarmeijoilta säästyttiin. "Riippuvuus" banaaneista on siis kehitetty jo kauan ennen kuin geeneistä ja niiden muuntelusta ymmärrettiin mitään. Nykypäivän valtavien plantaasien hulluutta ei voi perustella esihistorialla.
Amerikassa panostetaan suurella rahalla geeniteknologiaan eli perimän muunteluun ja luontaiseen kehitykseen puuttumiseen, kun samalla osa vaatii evoluutioteorian poistamista koulujen opetussuunnitelmasta. Voiko suurempaa ristiriitaa enää olla? Jos ei ymmärretä edes toiminnan lähtökohtia, kuinka muka voidaan ottaa vastuuta seuraamuksista.
Tällaiset banaanin kaltaiset tarinat ovat yksi syy sisäistää evoluutioteoria ja sen seuraukset entistä paremmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti